Türkiye-Yunanistan Sorunlarının Dışişleri Bakanlarının Basın Toplantısı Bağlamında Analizi [RAPOR 5/2021]
- Tarih 18 Nisan 2021
Türkiye ve Yunanistan komşu iki devlet ve NATO çatısı altında müttefiklik ilişkisi içerisinde olmasına rağmen farklı konu başlıklarında uzunca bir süreçtir çeşitli düzeylerde sorunlar yaşamaktadır. 15 Nisan 2021’de Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias arasında yapılan ikili görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısı[1], bu sorunların her iki tarafça ulusal tezlerin kamuoyu önünde açıkça dile getirildiği bir söylem düellosuna dönüşmüştür. Hâlbuki iki devlet arasında üst düzeyli zirve toplantılar 1 yıldan uzun bir süreden beri yapılamamış, taraflar arasında ciddi bir diyalog eksikliği kendisini göstermiştir.
Yunanistan’da Temmuz 2019’da yapılan erken genel seçimlerin ardından Başbakan olan Kiriakos Miçotakis Türkiye ile ilişkilerde sert bir politika benimserken, 2020 yılındaki göçmen krizi ve özellikle Doğu Akdeniz’de yaşanan gelişmeler nedeniyle taraflar arasında gerilim zirve yapmıştır. 2021 yılında Türkiye’nin Batı ile ilişkilerinde yeni bir dönem açma isteğinin yanı sıra Yunanistan’la da sorunların karşılıklı diyalogla çözme gayreti dikkat çekmiştir. Bu kapsamda taraflar arasında 2002 yılında temeli atılan ve en son 2016’da 60. turu yapılan istikşafî görüşmeler, 25 Ocak 2021’de İstanbul’da yeniden başlatılmış ve 16 Mart 2021’de Atina’da 62. turu yapılmıştır. Söz konusu gelişmeler sorunların çözümünde diplomasinin yeniden ön plana çıkarılmak istendiğini göstermektedir. Hem bunun tamamlayıcısı niteliğinde hem de bölgede yaşanan gelişmelerin etkisiyle Yunan Dışişleri Bakanı Dendias 15 Nisan 2021’de Türkiye’ye çalışma ziyaretinde bulunmuştur.

Yazar Hakkında
Doç. Dr. Kader Özlem
Bulgaristan-Kırcaali doğumlu olan Kader Özlem, 1989 Zorunlu Göçü’yle birlikte Türkiye’ye göç etmiştir. Bursa Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde lisans ve yüksek lisans eğitimi almış, doktorasını ise 2015 yılında Trakya Üniversitesi’nde “Türkiye’nin Balkan Türkleri Politikasının Analizi (1991-2014)” başlıklı tezini savunarak tamamlamıştır. T.Ü. Balkan Araştırma Enstitüsü’nde akademisyen olarak çalışmış olan yazar, hâlihazırda Bursa Uludağ Üniversitesi İİBF Uluslararası İlişkiler Bölümü’nün Siyasi Tarih Anabilim Dalı’nda görev yapmaktadır. Kader Özlem, Diplomasi Araştırmaları Derneği (DARD)’nin kurucularından olup Diplomasi Tarihi, Balkanlar, Dış Türkler ve Uluslararası Göç konu başlıklarında çalışmalar yürütmektedir. İngilizce ve Bulgarca bilen Özlem, evli ve iki çocuk babasıdır.